Historie - Velthuis Kegel- en Bowlingsport

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Historie


Velthuis Kegel- en Bowlingsport
Engelenburgerlaan 1
6971 BT  Brummen
Bel voor meer info: (0575) 561362
Mobiel: 06-51659357
Mail: info@kegelballen.nl
Harry Timmer koopt Velthuiskegelballen

Door Arjen Schimmel
13 FEBRUARI 2003 - BRUMMEN - 'Harry en het geheim van de kegelballen.' Het leest als een nieuwe Harry Pottertitel maar het gaat over Harry Timmer die onlangs het in Brummen gevestigde bedrijf Velthuiskegelballen overnam.
Hiermee is het kegelbolwerk Brummen verzekerd van het voortbestaan van de enige kegelballenfabriek in ons land. Het maken van kunststofkegelballen is nog steeds een van de best bewaarde geheimen van ons land.

De eigenaar van Kegelhuis Concordia en nu dus ook van Velthuis Kegelballen wil dat graag zo houden.

Als kind toog Harry Timmer regelmatig met zijn opa, de kegellegende Opa Timmer, naar de Jordaan in Amsterdam. Daar was aan de Nieuwe Lelystraat sinds 1915 het bedrijf van Velthuis gevestigd.

Velthuis richtte zich na de Tweede Wereldoorlog op het vervaardigen en repareren van kegelballen. 'Wanneer opa en ik daar aankwamen kwamen we niet verder dan een stoffig kantoortje met een deur. Die deur bleef voor iedereen gesloten. Alleen de man die de kegelballen maakte en de heer Velthuis mochten in de ruimte waar het geheime proces van kegelballen draaien plaatsvond', vertelt Timmer.

RECHTERHAND
'Na een sanering van de Jordaan is Velthuis daar weggekocht en vestigde hij zich in Zeewolde. Toen de rechterhand van Velthuis overleed ging hij op zoek naar opvolgers. Die werden gevonden in de familie Van Zoeren. Zij gingen bij Velthuis in de leer en namen het bedrijf over. Ze verkasten naar de Hazenberg in Brummen en liepen tegen hetzelfde probleem als de heer Velthuis aan, de opvolging', verhaalt Timmer.
Hij hoorde van de zoektocht vorig jaar en zocht contact. 'Eigenlijk heb ik dus een geheim gekocht en dat wil ik graag zo houden. Ik wil de traditie van het geheime procédé van het maken van kegelballen geheim houden.'

ONDER DE KNIE
Timmer vond twee mensen die voor hem in de leer zijn gegaan bij Van Zoeren en uiteindelijk wil hij het vakmanschap zelf ook onder de knie krijgen. De verkoop van nieuwe en tweedehands kegelballen gebeurt vanuit Kegelhuis Concordia en in het fabriekje op de Hazenberg worden de ballen gemaakt en waar nodig gerepareerd.

GEHEIM
Uit geheel Nederland komen kegelaars naar Brummen om een nieuwe bal te kopen of om hun oude bal weer in orde te laten maken. Over het geheime procédé wil Timmer wel iets kwijt: 'Het geheim zit hem eigenlijk in het midden van de bal. Dat wordt gemaakt op zeer oude Oost-Duitse machines die nog bij Velthuis in de Jordaan hebben gestaan.'

'Ik keek in het begin mijn ogen uit. Sommige delen werden met elastiekjes bij elkaar gehouden. Maar hoewel de machines oud zijn lopen ze nog als een trein.' Trots laat Timmer de vitrine met kegelballen zien. 'Mooi toch', zegt hij met een grote grijns op zijn gezicht.

Nieuwe kegelbanen in Concordia

Brummen - 5 Juni 2004.
De 4 kegelbanen van Concordia zijn klaar, en de ballen rollen nu over het vers geschaafde kunststof. De houten banen zijn verdwenen.

Het is een hele investering geweest, van zo'n honderduizend euro, maar er liggen dan ook weer vier banen waar de kegelclubs, en vooral de recreanten, veel plezier aan zullen beleven. Ook kunststof kan uitzetten en krimpen. De temperatuur moet redelijk constant worden gehouden. Onder het zichtbare gedeelte van de kegelbaan is het meeste werk verzet. De houten banen boden zo langzamerhand de mindere goden onder de kegelaars een veelheid aan smoezen als de resultaten achter bleven bij de verwachtingen. De fundering, in 1924 gelegd, stond op zand en bood aan de baan niet voldoende stevigheid de laatste jaren.


Wat de sfeer betreft, de kleur van de banen past uitstekend bij de "bruine" sfeer in de zaal. Harry vindt dat gezelligheid voorop moet staan. In de kegelsector wordt de toon ook steeds meer gezet door de gezelligheidsspelers, de recreanten. De bond maakt zich zorgen over het teruglopend aantal leden van kegelclubs maar Harry merkt dat het met het kegelen op zich heel goed gaat. dat komt vooral door de grote hoeveelheid recreanten. Hij heeft met tien clubs die elke week bij hem komen kegelen geen klagen. Elke club telt zo'n vijftien tot twintig leden. Uit Zutphen verwacht hij ook nog aanloop, nu de banen daar wellicht verdwijnen.


Harry is gelukkig met de vernieuwing. Het tachtigjarig jubileum, Concordia is al drie generaties in de familie, wordt niet gevierd dit jaar maar de nieuwe banen beschouwt hij wel als een cadeautje, ook al is het dan uit eigen zak.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu